Skip to content

Gepubliceerd op HRbase van PW. op 14 jan 2020

Wát ga jij nu doen om wél beweging te creëren?

We zijn net de jaren 20 gestart. In deze tijd komt ‘vanzelfsprekend’ steeds minder voor. Maatschappelijke, politiek-economische en ecologische situaties dwingen ons om alles uit de kast te halen opnieuw de balans te vinden. ‘Creatief-probleemoplossen’, ‘agility’ en ‘samenwerken’ zijn de toverwoorden in de hedendaagse lijstjes met gewenste-competenties.

Opvallend vind ik de cirkels waarin we lijken rond te draaien. Wanneer ik de publicaties voorbij zie komen over ‘duurzame inzetbaarheid’, om maar een voorbeeld te noemen, en de trouwe cijfers op een rij zie, dan voel ik de energie naar m’n schoenzolen zakken. Niet vanwege de inhoud van de publicaties, die op zichzelf prima is; wél vanwege de confrontatie met de feiten die aangeven dat er werkelijk geen haar lijkt te bewegen. 

Nieuwe labels voor oeroude thema’s als ouderenbeleid of leeftijdsfasebewust personeelsbeleid, het maakt niets uit voor de realiteit. ‘Alles blijft wat het was’ of erger nog, ‘het wordt mínder dan het was’. Van maatstaven voor ‘betrokkenheid en bevlogenheid’ naar ‘risico op burn-out’ en ‘identiteitsproblematiek’. Machteloosheid vreet energie, ‘je afdraaien uit zelfbescherming’ en ‘afhaken’ zijn tegenwoordig snel-begrepen reacties; we accepteren nieuwe grenzen om onszelf in de oude wereld overeind te houden.

Kansen

Enfin. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Overal hoor je de geluiden voor de noodzaak tot ‘radicale’ ommezwaaien. Innovator-pur-sang Jan Rotmans adviseert bij onszelf te rade te gaan. Mooie inspiratie en energie vind je ook in de manier waarop de Corporate Rebels 8 trends op een rij hebben gezet, inclusief best practices en case studies per trend. Heb jij het lef je te laten horen? Je te mengen in de vastgelopen discussies en beweging te creëren? Neem je kansen!

PW. is een uitgave van Vakmedianet.